Επεσε η αυλάια για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF

ghotsis karakasisΜε συγκίνηση και δέος ,σε μία κατάμεστη αίθουσα που μετά από 23 χρόνια άνοιξε και υποδέχτηκε του ανθρώπους του AIDFF δόθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία του 4ου Φεστιβάλ. Η μεγάλη οθόνη των δύο πιο ιστορικών αιθουσών της Αθήνας πρόβαλαν με πρώτο το στούντιο της πλατείας Αμερικής και μετά στην αλκυονίδα της οδού ιουλιανού το βασικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ,που για 9 μέρες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των απανταχού κινηματογραφιστών.
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF αναπτύχθηκε 13 με 21 Δεκεμβρίου με την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων .
alkyonidaΤο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, δέχτηκε πάνω από 400 αιτήσεις από 45 χώρες και προβάλε πάνω από 250 ταινίες, 140 στο διαγωνιστικό του τμήμα, 70 πρεμιέρες, με ταινίες μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ, Video Art, Animation, Experimental, ταινίες χορού ενώ σε συνεργασία με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Wildlife Vaasa της Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) διοργάνωσε το «2ο Διεθνές Πανόραμα Οικολογικών και Επιστημονικών Ταινιών»,το οποίο δημιουργήθηκε ώστε για να συμβάλει στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Τα Αφιερώματα και και Workshops διεξήχθησαν στο Θέατρο Κυψέλης (STUDIO) και στο Θέατρο L.A Theater (Πρώην θέατρο Ράγες).
anastasiya kharchenkoΥποστηρικτής και συνεργάτης, του Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας το το Wildlife Conservation Film Festivals από την Αμερική, που αναπτύσσεται στην Νέα Υόρκη, το Μαιάμι, την Ουάσιγκτον και σε άλλες αμερικανικές πόλεις , το Edge Hill Univercity που για δεύτερη περίοδο οι σπουδαστές κινηματογράφου δημιούργησαν ειδικά για το φεστιβάλ 7 μικρού μήκους ταινίες, το Coventry university , και το διεθνές φεστιβάλ του DAHUK
Παρακολουθήσαμε σε πρώτη προβολή στην Αθήνα τις βραβευμένες ταινίες της Κάμερα Ζιζάνιο 2014, ενώ τιμήσαμε την δασκάλα πολλών καλλιτεχνών του κινηματογράφου ,του θεάτρου και της τηλεόρασης Ευγενία Χατζίκου.
athanitis livanosΙδιαίτερη στιγμή ήταν το αφιέρωμα βράβευση του Γιώργου Κουτούζη (του πρωταγωνιστή της Ευδοκίας )του μεγάλου μας σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού.
Η πολιτιστική κίνηση «Visual Journeys» νο2 ,εικαστική έκθεση με σημαντικούς καλλιτέχνες φιλοξενεί ο νέος ανακαινισμένος χώρος εκθέσεων της Αλκυονίδας με τους Βαρβάρα Σπυρούλη, Μαρία Λιτσοπούλου, Κωστή Καπελώνη , Ηρα Σαραντάκη, Γιάννη Κλάδο , και Δημήτρη Ψωμοδότη Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο της αλκυονίδας μέχρι 28 Δεκεμβρίου .
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας αποτέλεσε, από το ξεκίνημα του, ένα σημείο συνάντησης Τεχνών και Θεατών από όλες τις χώρες. Ταυτόχρονα πέτυχε μια ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό, καθώς ανέτρεψε το σύνηθες να φτάνουν στη χώρα μας οι διεθνείς εξελίξεις με αρκετά χρόνια καθυστέρηση και γι’ αυτό βρήκε αμέσως μεγάλη και αlitsopoulou-lafiπρόσμενη ανταπόκριση από τη Διεθνή Κινηματογραφική πραγματικότητα.
litsopoulou lafi filippos peristeris vasiliki kappa
kaimaki kappa anastasia
 
 
 
Διεθνές Διαγωνιστικό
Τιμιτικές διακρίσεις

Electric Indigo σκηνοθεσία Jean-Julien Collette Παραγωγής Belgium-France
The first step σκηνοθεσία Aurélien Laplace Παραγωγής Γαλλίας
D.E.A.L. Σκηνοθεσία Fedde Hoekstra από την Netherlands
Διαγωνιστικό Animation Τιμιτική Διάκριση
Lard zone σε σκηνοθεσία Sérgio Carvalho από την πορτογαλλία.

Διάκριση στο πειραματικό
Naturmorg σκηνοθεσία Bilgi Diren Güneş από την τουρκία
Από το διεθνές πανόραμα BEKENDOR Σκηνοθεσία Anastasiya Kharchenko

Τιμιτική διάκριση Video art
ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ σκηνοθεσία EMY BULLOCH Ελληνική παραγωγή
RAW (ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΣ) Μιχαήλ Άγγελος Δούσης Ελληνική παραγωγή

Video Dance
BlackDogHat - ''Angels of Us'' σκηνοθεσία Πάνος Ανέστης

Βραβείο σπουδαστικής ταινίας

Βραβείο Mother Earth Piotr Zlotorowicz από την πολωνία

Τιμιτική Διάκριση στο SIN σε σκηνοθεσία Χριστίνα Άννα Δαφνή

Τιμιτική διάκριση στο Η Αποκάλυψη του Θηρίου σε σκηνοθεσία Θανάση ΜπουρλιάσκουΒραβείο Ευγενίας Χατζίκου στην ταινία Μελλισοκομισιόν σε σκηνοθεσία Μανόλη Ριζικού / Αλέξανδρου ΠασπαρδάνηΤιμιτικές Διακρίσεις

Trailer Παράστασης
LEONARDO'S RING με Σκηνοθέτη τον Γιώργος Λιβανό Τραγούδι: Μαριάνα Τόλη Μετάφραση: Κώστας Βούλγαρης Κινηματογράφιση: Μενέλαος Τζαβέλλας Μοντάζ: Μιχάλης Φελάνης Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Λιακόπουλος Κώστας Φραγκολιάς

Τιμιτική Διάκριση Ντοκιμαντέρ Το παλατάκι των Αορίων σε σκηνοθεσία Βασίλη Παναγιωτακόπουλου

Μυθοπλασία

Το Δείπνο σκηνοθεσία Δημήτρης Αργυρίου

jack pot σε σκηνοθεσία Χρήστου Βενετσιάνου

Πέρα και Πάνω σε σκηνοθεσία Ανίτα Χαμηλού


Βραβεία

Βραβείο Ντοκιμαντέρ (Γιάννης Λάμπρου) ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ σε σκηνοθεσία Αντώνη Τολάκη
Βραβείο Υποκριτικής στον Δημήτρη Πετρόπουλο για την ταινία πες μου ένα ψέμα

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην Τζόυς Ευείδη για την ταινία το Μπαλόνι

Βραβείο μουσικής σύνθεσης στον Νίκο Πλατύραχο για την ταινία Εθελοντές

Βραβείο Σκηνογραφίας και εικαστικής επιμέλειας στην Μαρία Λάφη , Ανδρομάχη Αρβανίτη για την ταινία for eternity

Βραβείο Φωτογραφίας στον Βασίλη Σταυρόπουλο για την ταινία Εθελοντές

Βραβείο Μοντάζ και τεχνικής επάρκειας στον Αγγελο Πουλή για την ταινία Dragonborn - the eternal warriors

Βραβείο Σεναρίου στην Αναστασία Μπαρτζουλιάνου για την ταινία The Noir Project

Βραβείο Σκηνοθεσίας (Νίκος Νικολαίδης) στον Δημήτρη Γκότση για την ταινία SpectrumΒραβείο Κοινού

Πέρα και Πάνω σε σκηνοθεσία Ανίτας Χαμηλού

Ελάχιστη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Πάλλη

Πες μου ένα ψέμα σε Σκηνοθεσία Αναστάσιου Γκότση